Kulinarne przepisy na zdrowe smakołyki

Na tej stronie będziemy proponować Państwu wybrane przepisy z przedszkolnego menu.

Korzystając z przepisów, doświadczenia kulinarnego i uprzejmości  Przedszkola Niepublicznego Bim-Bam-Bino z Torunia,  do naszego jadłospisu włączamy kulinarne nowinki.
Jeśli ktoś ma ochotę na samodzielne wypróbowanie potraw w domu, poniżej zamieszczamy przepisy.

PRZEPISY:                                  

Koktajl owocowo-warzywny wykonany przez Gwiazdeczki:

  • 2 szklanki truskawek
  • 1 sztuka kiwi
  • 1 banan
  • 200 g szpinaku
  • Świeży, wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
  • 1 jogurt naturalny 400 ml
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mleka

Wykonanie: owoce i szpinak umyć i zmiksować, dodać jogurt, maślankę, mleko i jeszcze raz zmiksować. Według uznania można dodać miód lub cukier trzcinowy.

SMACZNEGO!


Nutella z cieciorki zrobiona przez Motylki:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 gorzka czekolada
  • 200 ml miodu prawdziwego

Wykonanie: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cieciorkę mielimy na maszynce 2x. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy zmieloną cieciorkę. Blendujemy dodając miód.

SMACZNEGO!


Smalczyk z fasoli – wykonany przez Żabki

  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • majeranek, sól, pieprz, olej

Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Pokrojoną cebulę podsmażyć na sporej ilości oleju (około 10 łyżek), dodać starte jabłko i dusić razem przez kilka minut. Fasolę, cebulę z jabłkiem i przyprawy wrzucić razem do wyższego naczynia i zmiksować całość blenderem na gładką pastę. Smalczyk gotowy. Podawać na chlebie, a z ogórkiem kiszonym lub małosolnym smakuje jeszcze lepiej.

SMACZNEGO!

Zdrowie przedszkolaka

W tym miejscu przekazujemy wskazówki dotyczące zdrowia dzieci oraz informacje na temat chorób w grupie.

Zdrowie przedszkolaka

Certyfikaty

Certyfikaty nie są naszym celem... Cenimy sobie drogę, która prowadzi do ich otrzymania.

Certyfikaty