Na tej stronie będziemy proponować Państwu wybrane przepisy z przedszkolnego menu.
Korzystając z przepisów, doświadczenia kulinarnego i uprzejmości Przedszkola Niepublicznego Bim-Bam-Bino z Torunia, do naszego jadłospisu włączamy kulinarne nowinki.
Jeśli ktoś ma ochotę na samodzielne wypróbowanie potraw w domu, poniżej zamieszczamy przepisy.
PRZEPISY:
Koktajl owocowo-warzywny wykonany przez Gwiazdeczki:
- 2 szklanki truskawek
- 1 sztuka kiwi
- 1 banan
- 200 g szpinaku
- Świeży, wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
- 1 jogurt naturalny 400 ml
- 1 szklanka maślanki
- 2 szklanki mleka
Wykonanie: owoce i szpinak umyć i zmiksować, dodać jogurt, maślankę, mleko i jeszcze raz zmiksować. Według uznania można dodać miód lub cukier trzcinowy.
SMACZNEGO!
Nutella z cieciorki zrobiona przez Motylki:
- 1 puszka cieciorki
- 1 gorzka czekolada
- 200 ml miodu prawdziwego
Wykonanie: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cieciorkę mielimy na maszynce 2x. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy zmieloną cieciorkę. Blendujemy dodając miód.
SMACZNEGO!
Smalczyk z fasoli – wykonany przez Żabki
- 1 szklanka fasoli Jaś
- 1 cebula
- 1 jabłko
- majeranek, sól, pieprz, olej
Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Pokrojoną cebulę podsmażyć na sporej ilości oleju (około 10 łyżek), dodać starte jabłko i dusić razem przez kilka minut. Fasolę, cebulę z jabłkiem i przyprawy wrzucić razem do wyższego naczynia i zmiksować całość blenderem na gładką pastę. Smalczyk gotowy. Podawać na chlebie, a z ogórkiem kiszonym lub małosolnym smakuje jeszcze lepiej.
SMACZNEGO!