Żywienie jest ważnym czynnikiem w rozwoju, zachowaniu zdrowia oraz sprawności fizycznej i umysłowej w każdym okresie życia człowieka. Dzieciństwo jest okresem intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego, dlatego prawidłowe żywienie jest wtedy szczególnie ważne.
W żywieniu, a zwłaszcza w żywieniu dzieci, należy pamiętać, że w organizmie zachodzą procesy przemiany materii i energii, dla których przebiegu konieczne jest dostarczanie pożywienia.
Składniki pokarmowe pochodzące z pożywienia stanowią:
- źródło energii do pracy narządów wewnętrznych oraz mięśni – węglowodany i tłuszcze,
- materiał budulcowy dla tkanek – białko oraz składniki mineralne: wapń i żelazo,
- regulatory warunkujące prawidłowe funkcjonowanie ustroju człowieka – składniki mineralne, witaminy oraz woda.
Niedobór niezbędnych składników odżywczych między 3. i 6. rokiem życia może prowadzić do gorszego rozwoju układu kostnego, niedokrwistości lub innych wad w rozwoju fizycznym i psychicznym. Organizm dziecka stale rosnąc wykazuje szczególnie duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i wykazuje dużą wrażliwość na ich niedobór. Skutkiem nieprawidłowego żywienia jest niedożywienie lub nadwaga i otyłość.
Dlatego bardzo ważne jest, by już od najmłodszych lat kształtować jak najlepsze nawyki żywieniowe.
Dziecko w wieku przedszkolnym może zasadniczo spożywać takie same posiłki, jakie jedzą ludzie dorośli, z wyjątkiem potraw ciężkostrawnych, tłustych, nieodpowiednich dla dzieci. W okresie tym zalecana jest dość wysoka norma na składniki budulcowe (białko, wapń, żelazo), a także inne składniki pokarmowe. Należy zwrócić, więc uwagę na uwzględnienie w posiłkach odpowiedniej ilości mleka, białego sera, chudego mięsa, jak i dużej ilości owoców i warzyw. Dzieciom w wieku przedszkolnym podajemy pięć posiłków dziennie. Między posiłkami należy zachować właściwe przerwy, aby organizm miał dostateczną ilość czasu na strawienie spożytych pokarmów.
Wiek przedszkolny to okres wyrabiania u dziecka nawyków żywieniowych. Należy, więc przestrzegać następujących reguł:
- pięć posiłków dziennie spożywanych w miarę regularnie,
- potrawy powinny być podawane w małych porcjach, by nie przyzwyczajać dziecka do pozostawiania jedzenia na talerzu,
- posiłki powinny być urozmaicone, różnorodne, by przyzwyczajać dziecko do bogactwa smaków,
- nie należy podawać słodyczy przed posiłkami, by nie zmniejszać apetytu,
- należy dbać o estetyczny wygląd stołu i podawanych potraw.
Więcej informacji dotyczących żywienia dzieci można znaleźć m.in. na stronach:
http://www.jadlospisy.pl/wiecej-o-zywieniu/123-zywienie-dzieci-w-wieku-przedszkolnym
http://pldocs.docdat.com/docs/index-66667.html
http://www.zdrowyprzedszkolak.pl
http://www.dziecirosna.pl/zdrowe_dziecko/zywienie/menu_dla_przedszkolaka.html